Candidatul PMP la alegerile prezidențiale, Theodor Paleologu, a spus, sâmbătă, la Sibiu, că legea electorală din România este o rușine.
„Noi avem o lege electorală votată în 2005, care este o rușine. Să nu uităm, în 2007, am avut un referendum și majoritatea s-a pronunțat împotriva sistemului proporțional cu liste închise, pentru că acesta favorizează servilismul și lichelismul în partide. Te pui bine pe lângă șeful ca să te pună pe liste. (…) Eu sunt partizanul votului majoritar în două tururi de scrutin, este fals numit uninominal, de fapt termenul corect în știința politică este vot majoritar în două tururi de scrutin. Creează o legătură mai strânsă între alegător și ales”, a declarat Teodor Paleologu.
Acesta a spus și că subvențiile acordate partidelor sunt mari.
„Mai e o ciudățenie în sistemul nostru politic, și anume cheltuielile de campanie. Mie mi se pare că e inadmisibil ca marile partide să toace milioane de euro, în același timp fugind de dezbatere, nu contează decât banul, ideile, soluțiile nu mai contează deloc. Avem candidați care nu sunt în stare să spună nimic, dar care au în spatele lor milioane de euro de aruncat pe fereastră din subvenție. Subvențiile sunt foarte mari, principiul subvențiilor pentru partide nu e rău, dar avem de a face cu un abuz revoltător”, a mai declarat candidatul PMP.
El i-a criticat pe trei dintre contracandidații săi pentru că nu participă la dezbateri electorale, iar pe Klaus Ioannis l-a comparat cu Zeus din Olimp.
„Și avem un fel de cascadă a ridicolului. În primul rând, ridicolul suveran al președintelui Iohannis, care refuză orice dezbatere, el nu discută cu nimeni, este Zeus din Olimp, nu se coboară printre muritorii de rând. Apoi avem ridicolul secundar, reprezentat de doamna Dăncliă, care spune că ea nu vorbește decât cu Zeus din Olimp și atât. Și apoi avem ridicolul terțiar, reprezentat de deputatul Barna, care spune că el nu vorbește decât cu ceilalți doi. Practic, avem trei cazuri de patologie a puterii. Și într-o țară normală oamenii atinși în mod vădit de patologia puterii sunt sancționați de electorat”, a precizat Theodor Paleologu.